Rent a car. Ghid pentru închirierea unei mașini în vacanță

Suprinzător sau nu, anul acesta a fost prima oară când am folosit un serviciu rent a car în vacanță. Până acum, fie am mers cu mașina proprie, fie ne-am descurcat cu mijloacele de transport în comun sau am închiriat o mașină cu șofer (în Bali). Însă, la sfârșitul lunii mai, am plecat în Italia (din nou) și, după câteva zile petrecute în Roma, am pornit spre Toscana și drumurile ei magice. Și pentru că am vrut să nu depindem de transportul în comun și să ne oprim unde și când vrem, am decis să închiriem o mașină. Iar în articolul de astăzi vă povestesc despre experiența noastră și ce ar trebui să luați în considerare când apelați la un serviciu de rent a car.

De unde închiriezi o mașină – furnizori de servicii rent a car

Opțiunile pentru servicii rent a car sunt nenumărate, de la companii locale, la companii multinaționale, la care se adaugă și agregatoarele de oferte. Recomandarea mea este să apelați direct la companii multinaționale dacă aveți card de membru și beneficiați de reduceri. În rest, agregatoarele de oferte mi se par cea mai bună opțiune, pentru că poți beneficia de oferte last minute și poți compara ofertele mai multor companii.

Noi am folosit rentalcars.com și am fost mulțumiți de experiență. Evident, neavând termen de comparație, nu putem garanta că nu există companii de rent a car cu servicii mai bune. Însă, prima experiență cu rentalcars.com a fost bună și plănuim să mai folosim serviciile lor.

Practic, conceptul din spatele site-urilor de genul acesta este că adună și compară ofertele mai multor furnizori de servicii rent a car. Astfel, utilizatorului îi va fi mai ușor să compare și să aleagă cea mai bună ofertă. În plus, companiile au și rating-uri date de clienți, ceea ce poate oferi un indiciu în plus dacă este bine sau nu să alegeți o anumită companie sau mașină.

rent a car

Condiții pentru a închiria o mașină

În cele ce urmează, vă voi vorbi puțin despre condițiile generale pentru închirierea unei mașini. În funcție de compania aleasă, acestea pot fi ușor schimbate sau se pot adăuga condiții suplimentare, de aceea este indicat să citiți absolut toate condițiile înainte de a rezerva o mașină.

Iată, deci, care ar fi condițiile generale practicate de companiile rent a car:

 • pe lângă suma plătită pentru închirierea mașinii, vi se va bloca și o garanție, pentru acoperirea potențialelor pagube. Această garanție diferă de la companie la companie și de la țară la țară. De exemplu, nouă ni s-au oprit garanție 1100 de euro în Italia și cam aceasta era media la toate companiile de rent a car la care ne-am uitat. În Cipru, de exemplu, media este undeva pe la 500 de euro.
 • dacă mașina este returnată în aceeași condiție în care a fost preluată, garanția va fi eliberată și durează aproximativ 2 săptămâni până veți intra în posesia ei.
 • majoritatea companiilor nu acceptă cash sau carduri de debit, prin urmare veți avea nevoie de un card de credit.
 • cardul de credit trebuie să fie pe numele șoferului care preia mașina
 • există posibilitatea să existe șoferi suplimentari, însă, în majoritatea cazurilor se va plăti suplimentar pentru adăugarea unui șofer suplimentar. În cazul nostru, costa 9 euro pe zi pentru adăugarea unui alt șofer.
 • dotările extra, cum ar fi GPS, scaun de copil, etc. se plătesc suplimentar. În cazul nostru, dacă am fi luat mașina cu GPS am mai fi plătit încă 60 de euro. Ținând cont că putem descărca Google Maps offline și tarifele de roaming sunt aceleași ca în țară, nu am considerat că merită cheltuiala suplimentară.
 • politica de combustibil este, în majoritatea cazurilor, full-to-full. Acest lucru înseamnă că va trebui să returnați mașina cu același nivel de combustibil cu care ați preluat-o.
 • pe lângă garanția care vi se oprește pentru eventuale daune, vi se va opri și o garanție de combustibil. Acest lucru este aplicabil în cazul politicii de combustibil full-to-full. Dacă returnați mașina cu același nivel de combustibil, garanția va fi returnată imediat. Dacă nu, vi se va opri din garanție suma necesară pentru a completa diferența. Recomandarea mea ar fi să returnați mașina cu același nivel de combustibil cu care ați preluat-o pentru că prețul practicat de companiile de rent a car pentru combustibil este mai mare.
 • suma pe care o plătiți pentru închirierea mașinii are inclusă și un collision damage waiver – practic, o asigurare de tip RCA. Vă recomand să citiți cu atenție ce este inclus în această asigurare, pentru că nu sunt acoperite toate potențialele daune.
 • dacă închiriați mașina de pe site-uri de genul rentalcars.com veți avea la dispoziție o poliță de asigurare suplimentară. Practic, dacă mașina suferă daune care nu sunt acoperite de collision damage waiver, vă veți putea recupera banii pe care vi-i oprește compania de închirieri. Noi am ales să facem această asigurare și am plătit aproximativ 220 de lei pe toată perioada închirierii.
 • când veți prelua mașina, cei de la compania de închirieri vor încerca să vă vândă și asigurări suplimentare. De exemplu, nouă ne-au spus că dacă nu vrem să ni se ia garanția de pe cardul de credit, putem face o asigurare cu ei care costa în jur de 20 de euro pe zi. Evident, dacă mașina este returnată fără daune nu vă veți recupera banii pe care i-ați plătit pe asigurarea extra.
 • nu în ultimul rând, este foarte important să respectați orele de preluare și predare. Dacă ora de preluare este depășită, veți figura ca no show, adică nu v-ați prezentat să preluați mașina și veți fi taxați ca atare. De asemenea, dacă predați mașina mai târziu decât ați menționat că o predați veți fi taxat pentru o zi suplimentară. Este indicat să citiți cu atenție politicile companiei de unde închiriați mașina. De exemplu, noi aveam 2 ore de grație și la preluare și la predare, ore care s-au dovedit extrem de utile…dar despre asta, la timpul potrivit.

rent a car

Experiența noastră

Noi am închiriat mașina de la Centauro, o companie care este prezentă în Italia, Spania și Portugalia. Experiența cu ei a fost bună, am primit o mașină aproape nouă (avea 2800 km la bord), curată, ni s-au oferit toate informațiile de care aveam nevoie, inclusiv numerele la care să sunăm dacă aveam nevoie de asistență rutieră. Cele 2 ore de grație față de ora de preluare și predare a mașinii au fost mai mult decât binevenite pentru că am întâmpinat tot felul de evenimente neprevăzute. Singurul inconvenient a fost dificultatea comunicării în limba engleză, dar asta nu este nimic nou în Italia 🙂 Per total, am recomanda Centauro și i-am lua în calcul și pe viitor.

A ieșit din nou un articol lung, dar sper eu util, întrucât am dorit să adun într-un loc toate informațiile de care ați avea nevoie dacă vreți să apelați la serviciile unei companii de rent a car. Așa că am adăugat un nou articol în secțiunea Informații Utile. Dacă aveți informații suplimentare de adăugat sau experiențe de împărtășit, nu vă sfiiți să lăsați un comentariu și să completăm împreună acest articol.

2 thoughts on “Rent a car. Ghid pentru închirierea unei mașini în vacanță”

 1. In ultimii ani am apelat si eu la fel de fel de firme de inchirieri auto, unele mai de calitate, si altele mai putin. Aspectul pe care as vrea sa-l subliniez e ca in general sa fiti atenti la termenii si conditiile de la firma respectiva, altfel va puteti trezi cu costuri in plus la care nu va asteptati initial. Mersi pentru articol, e detaliat dar si concis si la obiect. Spor!

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.