San Francisco (1).Prima zi în oraș

În San Francisco am ajuns la mijlocul lunii iulie, cu ocazia unei călătorii în interes de serviciu. De la început vreau să vă spun că niciodată nu m-au atras Statele Unite ale Americii (exceptând New York -ul și Hawaii) ca destinație de vacanță și niciodată nu m-a convins mult-popularizata idee a “visului american”, însă asta nu înseamnă că nu m-am bucurat că ajung și pe continentul american. Așa că, începând de astăzi, vă povestesc despre ce am văzut și ce am făcut în SUA, dar și despre ce lucruri trebuie să aveți în vedere când vă planificați o călătorie în California.

Despre San Francisco

Orașul datează de prin 1776, fiind înființat de coloniștii spanioli, iar în prezent este un important centru cultural și financiar al statului California. În goana căutătorilor de aur, a fost unul dintre cele mai importante orașe, iar periplul continuu al oamenilor dornici să se îmbogățească rapid a ajutat enorm la creșterea economică a acestei metropole. Prin 1906, trei sferturi din oraș au fost devastate de un cutremur și un incendiu foarte puternice, dar orașul a fost readus la forma sa inițială în timp record, iar felul în care San Francisco arată astăzi se datorează planurilor urbanistice din perioada reconstrucției.

San Francisco
San Francisco – panoramă de pe insula Sausalito

Orașul este faimos pentru străzile sale foarte abrupte, pentru Golden Gate, insula Alcatraz și vederile panoramice pe care dealurile sale le oferă. Dar despre toate acestea vă povestesc în curând 🙂

Ce trebuie să știți înainte să ajungeți în San Francisco?

În primul și în primul rând, nu puteți intra pe teritoriul Statelor Unite ale Americii fără viză. Despre procesul de obținere a vizei și tipurile de vize emise de Ambasada SUA, am scris aici, iar dacă aveți întrebări suplimentare, lăsați-ne un comentariu sau trimiteți-ne un e-mail și vă răspundem cu mare drag.

Clima din San Francisco este minunată. Deși te afli în “sunny California” (clișeic, știu) temperatura aerului nu trece de 28 de grade, iar diminețile, de cele mai multe ori, sunt cețoase și răcoroase. Iar serile sunt și ele destul de răcoroase. Nu vă lăsați însă păcăliți dacă dimineața este noroasă și chiar par a fi șanse de ploaie…peste o oră-două, iese soarele și nu mai vedeți nici urmă de nori. Nu uitați să folosiți crema cu protecție solară, alftel la sfârșitul unei zile de rătăcit prin oraș s-ar putea să fiți confundați cu Rudolph, renul cu nasul roșu 🙂

Nu uitați nici de adaptorul pentru priză, fără de care nu puteți supraviețui în SUA. Sfatul meu este să investiți într-un adaptor de priză universal, pe care să îl puteți folosi și în Marea Britanie, și în SUA și în Singapore. Iar acum că aveți bagajul pregătit, să mergem mai departe!

Cum ajungeți în San Francisco?

Trebuie să știți din start că din România nu există zboruri directe către SUA, așa că, din punctul meu de vedere, zborul ar trebui să vi-l alegeți după preț și durata escalei. Eu am zburat cu Lufthansa, cu escală în Frankfurt de aproximativ 2 ore, iar durata totală a zborului (cu tot cu durata escalei) a fost de aproximativ 16 ore. O altă variantă de zbor pe care am încercat-o a fost cu KLM, cu escală în Amsterdam . Din punctul de vedere al orarului de zbor și al condițiilor de călătorie, varianta preferată de mine este cu KLM.

De la aeroport există un tren direct către centrul orașului (BART), iar o călătorie costă în jur de 9 dolari. Taxiurile sunt foarte scumpe, o călătorie până în centrul orașului putând ajunge și la 100 de dolari. De asemenea, este bine să vă interesați din timp dacă hotelul unde urmează să vă cazați oferă transport de la și spre aeroport. Și dacă tot vorbim despre hoteluri, sfatul meu ar fi să vă cazați într-o zonă de unde puteți merge pe jos către majoritatea obiectivelor turistice (districtul financiar ar fi o opțiune, dar există și soluții pentru bugete mai reduse).

Prima zi în San Francisco

Având doar două zile și jumătate la dispoziție pentru vizitat orașul, am decis să mergem mult pe jos și să încercăm să vedem cele mai importante obiective ale orașului. Evident, orașul este imens și ar mai fi fost multe de văzut, dar le păstrez pe lista pentru următoarea vizită.

Am plecat din districtul financiar, unde ești înconjurat de zgârie-nori și clădiri care mai de care mai moderne și impresionante și ne-am îndreptat către faimoasa Strada Lombard, care se laudă a fi cea mai sinuoasă stradă din lume, din cauza (sau poate datorită) porțiunii dintre străzile Hyde și Leavenworth, care constă în 8 curbe foarte strânse. Din cauza traficului intens din zonă nu am putut surprinde foarte bine faimoasa porțiune, așa că fotografia de pe Wikipedia reflectă mai bine imaginea de ansamblu:)

San Francisco
Strada Lombard, San Francisco (sursă foto)

 

San Francisco
Strada Lombard, San Francisco

Strada este foarte abruptă, iar ca să ajungeți la ea fie mergeți pe jos (un bun exercițiu pentru gambe, credeți-mă pe cuvânt), fie luați un mijloc de transport în comun foarte simpatic și popular în San Francisco – cable car. O călătorie cu cable car-ul te va costa 6.50 dolari.

San Francisco
Cable Car, San Francisco

De pe Lombard Street am făcut dreapta și am coborât spre zona portuară, iar de pe strada în pantă am avut parte de niște priveliști foarte frumoase ale faimosului Golden Gate și ale insulei Alcatraz.

San Francisco
San Francisco

Am mers apoi spre China Town, faimosul cartier chinezesc al orașului, care se bucură de faima de a fi cel mai vechi și printre cele mai populate cartiere chinezești din America de Nord. Pe drumul spre China Town am mers prin zonele rezidențiale ale orașului, bucurându-mă de clădirile tipice orașului San Francisco.

San Francisco
San Francisco
San Francisco
San Francisco
San Francisco
San Francisco

Odată ce ați ajuns în China Town pregătiți-vă să intrați într-un furnicar, trecând pe lângă tot felul de magazine cu produse chinezești, de unde, de cele mai multe ori, nu te întâmpină cele mai îmbietoare miresme. După cum vă puteți imagina, nu aceasta a fost zona mea preferată din San Francisco.

Din China Town puteți ajunge foarte ușor în centrul orașului, mai exact în Union Square. Când am ajuns eu, în zonă se efectuau foarte multe lucrări la infrastructura orașului, așa că trebuia să faci slalom printre pasaje, mașini și utilaje de construcții, pe un fundal sonor asigurat de pickhammere. Aici este zona cu foarte multe magazine și branduri de lux, însă, evident, la prețul articolelor adăugați și locația centrală.

Din Union Square ne-am îndreptat ușor către districtul financiar, oprindu-ne pe drum la un restaurant “italian” pentru a lua cina. Ce vă pot spune este că restaurantele lor italiene sunt departe de ideea mea de restaurant italian specific.

San Francisco
Bank of America, San Francisco

Dar despre ce și unde puteți mânca în San Francisco și ce am mai văzut prin oraș, vă povestesc în cel de-al doilea articol al acestei serii.

 

One thought on “San Francisco (1).Prima zi în oraș”

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.