Sighișoara.Cel mai frumos oraș medieval din România

Sighișoara – “perla Transilvaniei”…Nu de puține ori am auzit despre Transilvania că este una dintre cele mai frumoase regiuni ale României. De altfel este și una dintre cele mai cunoscute pentru turiștii străini, atât pentru popularitatea legendei lui Dracula, cât și pentru că Transilvania păstrează acel aer medieval prin frumoasele sale orașe: Brașov, Cluj Napoca, Sibiu, Mediaș sau Sighișoara. Și nu putem vorbi despre farmecul orașelor medievale fără să amintim de Sighișoara.

Orășelul de pe Târnava Mare vă va fascina din prima clipă în care pășiți în el. Orașul-cetate este, în prezent, printre puținele orașe medievale din Europa care încă mai sunt locuite, iar cetatea este considerată de către mulți călători drept cea mai frumoasă de pe bătrânul continent. Așadar nu este de mirare că centrul istoric a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Sighișoara

Cum ajungeți în Sighișoara?

Din București cel mai ușor se ajunge pe ruta București-Ploiești-Brașov-Sighișoara, iar durata estimată este de aproximativ 4 ore, în condiții bune de trafic. Când am vizitat Sighișoara, noi am venit dinspre Cluj Napoca, așa că am luat-o pe traseul Cluj Napoca – Turda – Câmpia Turzii – Sighișoara. Nu excludeți însă nici varianta cu trenul, în cazul în care nu dispuneți de mașină personală. Din București biletul de tren costă aproximativ 150 de lei dus-întors, iar călătoria durează circa 5 ore.

Sighișoara

Ce puteți face în Sighișoara?

Odată ce ați intrat în partea veche a orașului Sighișoara veți simți că lăsați deoparte locul din care ați venit și vă lăsați purtați de farmecul acestui oraș, cu casele sale vopsite în culorii vii, cu străduțele sale pietruite și înguste, toate vegheate de Turnul cu Ceas, unul dintre simbolurile orașului. Turnul cu Ceas a fost construit în secolul al XIV-lea, având rol de apărare pentru poarta cetății. Turnul are o înălțime de 64 de metri și 4 turnulețe secundare. Ceasul din vârful turnului a fost realizat în Elveția și a fost atestat documentar la jumătatea secolului al XVII-lea, iar statuetele din lemn au fost realizate de sculptorul Johann Kirschel și reprezintă zilele săptămânii. Turnul cu Ceas a fost sediul primăriei orașului Sighișoara până pe la jumătatea secolului al XVI-lea, iar din 1898 a devenit muzeul orașului. Acesta se poate vizita în schimbul unei sume de 12 lei, iar dacă muzeul în sine nu este impresionant, priveliștea care vi se ivește odată ajunși în vârf este de neprețuit.

Sighișoara
Turnul cu ceas și viitoare destinații de vacanță 🙂

Să nu credeți însă că doar Turnul cu Ceas este tot ce puteți vedea în Sighișoara. Ca un adevărat oraș-cetate care se respectă, Sighișoara vă întâmpină cu diferite fortificații specifice orașelor medievale din Transilvania (cum ar fi turnurile diferitelor bresle de meșteșugari), iar dacă vă pasionează acest tip de edificii puteți face chiar un tur al fortificațiilor. Tot în Sighișoara puteți vedea și casa în care se presupune că s-a născut Vlad Țepeș, Biserica din Deal sau Biserica Mănăstirii Dominicane. Însă acestea sunt doar câteva recomandări, iar sfatul nostru ar fi să vă plimbați pe străduțele înguste și să vă bucurați de oraș în sine.

Sighișoara

O mică remarcă ar fi de făcut în legătură cu locurile unde poți mânca. Ca în aproape toate orașele cu potențial turistic, este bine să evitați zona centrală. Nu doar că este foarte aglomerată și sunt slabe șanse să găsiți un loc liber (mai ales pe timp de vară), ci și prețurile sunt exagerate și mâncarea nu este bună. Noi am încercat restaurantul Casa cu Cerb și am fost total dezamăgiți de mâncare, prețuri și calitatea serviciilor.

Însă, exceptând acest mic inconvenient, Sighișoara este unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, are un aer romantic și cochet și poate constitui, cu siguranță, o altă alternativă de weekend pentru Valea Prahovei.

2 thoughts on “Sighișoara.Cel mai frumos oraș medieval din România”

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.