Sintra. Orășelul surpriză de lângă Lisabona

Sintra – unii dintre voi știu de ea, alții au auzit de ea și și-au imaginat cum arată. Unii au văzut poze cu ea și s-au îndrăgostit pe loc. Pentru toți cei de mai sus, dar și pentru cei care nu au aflat încă despre ea, scriem aceste rânduri. Despre Sintra.

Sintra
Palacio Nacional de Sintra

Orașul a fost unul dintre motivele principale pentru care am ales ca destinație de călătorie Lisabona. Privind fotografii cu Sintra, nu ne puteam imagina că poate fi mai frumoasă în realitate. Ne-am înșelat. Este superbă și încă ceva pe deasupra. Este perla coroanei lusitane și vă va cuceri din momentul în care coborâți din autobuzele care fac legătura între gară și obiectivele turistice. Veți vedea peisaje care vă taie respirația, locuri pline de verdeață (cel mai plăcut tip de aglomerație) și clădiri cu arhitectură maiestuoasă și purtând patina timpului. Și să nu uităm de principalele atracții turistice ale acestui orășel: castele și palate, aparținând fie familiei regale portugheze, fie milionarilor excentrici. Căci se pare că acesta era locul preferat al familiei regale și al nobililor de la curte pentru a-și petrece verile.

Sintra

Atenție mare la obiectivele turistice din Sintra! Odată vizitate, vi se vor impregna pentru multă vreme în memorie. Nu că asta ar fi un lucru rău, dar veți simți nevoia să le vedeți din nou, cât mai curând.

Este inutil să mai facem o listă cu lucruri care ne-au plăcut și lucruri care nu ne-au plăcut, pentru că, pur și simplu, ne-a plăcut totul în Sintra: peisajul, arhitectura, atmosfera, organizarea orașului, oamenii întâlniți, rețeaua de transport public (care este la înâlțime și în Lisabona), serviciile și toată atmosfera de poveste care învăluie acest orășel.

Cum ajungeți în Sintra?

Din Lisabona în Sintra se ajunge cu trenul, care poate fi luat din gara Rossio. Sintra este ultima stație, călătoria durează aproximativ 40 de minute, iar odată ajunși în gara din Sintra vă puteți urca în autobuzele care vă duc la toate obiectivele turistice. Din gara Rossio vă puteți cumpăra biletul de tren, de la automatele de bilete. Vă va costa 12.5 euro un bilet, însă îl veți putea folosi 24 de ore pe toate mijloacele de transport în comun din afara Lisabonei. Mai precis, acest card de călătorie poate fi folosit atât pentru trenurile care fac legătura între Lisabona și Sintra, Cascais și Estoril, cât și pentru rețeaua de transport public care operează în acestea (Scotturb).

Trenurile circulă la distanțe de aproximativ 30 de minute unul față de celălalt, însă noi vă recomandăm să faceți tot posibilul să prindeți trenul de 08.1o dimineața, întrucât ajungeți în timp util pentru a prinde primul autobuz spre obiectivele turistice din Sintra.

Sintra

Ce puteți face în Sintra?

Așa cum menționam și mai sus, Sintra a fost, pentru foarte mult timp, reședința de vară a familiei regale și a nobilimii de la curte. Prin urmare, principalele obiective turistice sunt palate sau castele aparținând familiei regale, milionarilor excentrici sau reprezentând vestigii ale ocupației maure. Iată ce am vizitat noi: Palacio Nacional de Sintra, Castelo dos Mouros, Palacio da Pena, Quinta da Regaleira și Palacio de Monserrate.

Accesul la toate aceste palate sau castele este asigurat de rețeaua de autobuze Scotturb, iar dacă vreți să urmați același traseu veți merge cu două autobuze, după cum urmează:

  1. Pe traseul Palacio Nacional de Sintra – Castelo dos Mouros – Palacio da Pena puteți lua autobuzul 434, din gara orașului. Autobuzul vă lasă chiar la intrările obiectivelor turistice și se poate lua tot de acolo către următoarea oprire.
  2. Pe traseul Quinta da Regaleira – Palacio de Monserrate puteți lua autobuzul 435, însă pentru acesta va trebui să așteptați puțin mai mult, căci circulă la intervale de 30 de minute.

Nu vom începe să vă povestim acum despre fiecare dintre aceste palate, întrucât vrem să le dedicăm articole separate. Însă vă putem spune, cu mâna pe inimă, că fiecare dintre ele este unic, deosebit și impresionant. Mai mult, te poartă cu gândul la perioada de glorie a regalității și reușești să te transpui, chiar dacă pentru puțin timp, în acea perioadă.

Sintra
Palatele din Sintra

Tot din Sintra veți putea ajunge și la capătul Pământului, cel mai vestic punct al Europei, cunoscut sub numele de Cabo da Roca. Puteți face asta cu ajutorul autobuzului 403, care se ia din fața gării din Sintra și care vă lasă la câțiva metri de Cabo da Roca. Pentru a ajunge din nou în Lisabona puteți lua același autobuz către Cascais, de unde aveți tren direct către capitala portugheză. Dar despre Cabo da Roca vă povestim mai multe cu altă ocazie :).

Trecând peste informațiile tehnice (în speranța că vă vor fi și de folos), recomandarea noastră este ca, dacă ajungeți în Lisabona, să vă dedicați măcar o zi pentru a vedea Sintra. Este o experiență de neegalat, care nu poate fi descrisă în cuvinte, la adevărata sa valoare. Sintra se simte, se trăiește, se impregnează în suflet și vă va face să vă doriți să reveniți!

One thought on “Sintra. Orășelul surpriză de lângă Lisabona”

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.