Thassos. Ghid de călătorie

Thassos nu este chiar o destinaţie necunoscută pe blogul nostru, întrucât acum ceva timp vă scriam despre faimoasa plajă cu ape turcoaz, Marble Beach. Anul trecut, în iunie, am revenit pentru câteva zile în Thassos, cea mai apropiată insulă grecească față de România și am pus cap la cap un mic ghid de călătorie despre aceasta.

Despre Thassos

Așa cum precizam și la începutul articolului, insula Thassos este cea mai apropiată de România, aflată la aproximativ 580 de km distanță. În perioada Greciei Antice, despre insulă se spunea că este Atena Nordului, bogată în minerale și resurse naturale și situată pe principala rută comercială între Anatolia și Grecia centrală. Mai multe detalii despre istoria insulei puteți afla și dacă vizitați Muzeul Arheologic din Limenas (Thassos Town), capitala insulei.

Thassos
Plajă în Thassos

Și pentru că tot am pomenit de Limenas, aceasta este situată în partea nordică a insulei și este principalul port al insulei. Aici vor sosi majoritatea feriboturilor care fac legătura între partea continentală a Greciei și insula Thassos, cel de-al doilea port fiind Prinos. Dar despre cum puteți ajunge în Thassos vom vorbi într-o secțiune separată a acestui articol.

Partea de nord a insulei cuprinde câteva stațiuni populare printre turiști, în afară de Limenas: Skala RachoniouSkala Potamias sau Chrissi Amoudia. Partea de sud se remarcă prin stațiunile: Limenaria, Pefkari, Potos și Aliki.

Sfatul nostru: Dacă mergeți în Thassos doar pentru un weekend prelungit este mai avantajos să vă cazați în partea de nord a insulei. Aici veți găsi câteva plaje spectaculoase, la distanță mică de Thassos Town.

Thassos
Plajă în Thassos

Cum ajungeți în Thassos?

Cel mai ușor mod de a ajunge în Thassos este cu mașina personală. Din București vă așteaptă un drum de aproximativ 583 de km până în Limenas, adică aproximativ 9 ore (incluzând aici și drumul cu feribotul). Sunt 3 trasee pe care le puteți urma pentru a traversa Bulgaria:

  1. Cel mai scurt: București – Giurgiu – Ruse – Stara Zagora – Haskovo – Komotini – Keramoti. Traseul acesta are 583 de km și durează aproximativ 9 ore. Dacă folosiți GPS-ul asigurați-vă că aveți hărțile actualizate întrucât acesta este un drum dat în folosință de 2 ani și unele GPS-uri nu îl recunosc. Noi am mers pe drumul acesta și ni s-a părut cea mai scurtă modalitate de a traversa Bulgaria.
  2. A doua opțiune ar fi: București – Giurgiu – Ruse – Razgrad – Dimitrovgrad – Haskovo – Komotini – Keramoti. Traseul are 654 km și vă va lua aproximativ 10 ore să îl parcurgeți.
  3. Ultima opțiune este drumul vechi spre Grecia, adică: București – Giurgiu – Ruse – Pleven – Sofia – Blagoevgrad – Kulata – Serres – Kavala. Traseul are 735 de km și vă va lua aproximativ 11 ore și jumătate să îl parcurgeți.

Odată ce ați trecut granița Bulgariei cu Grecia, indiferent de traseul ales, va trebui să vă îndreptați către unul dintre cele două puncte de legătură dintre Grecia continentală și insula Thassos: Kavala sau Keramoti. De aici vă veți putea îmbarca pe unul dintre numeroasele feriboturi care circulă zilnic pe această rută. Dacă luați feribotul din Keramoti, acesta vă va debarca chiar în Limenas (Thassos Town), în timp ce feribotul din Kavala vă va debarca în Prinos. Nu vă faceți probleme dacă mergeți cu mașina, există suficient loc pentru un număr mare de mașini pe puntea inferioară, iar pasagerii vor sta pe punțile superioare ale feribotului.

Sfatul nostru: Alegeți să luați feribotul din Keramoti: este mult mai puțin aglomerat decât în Kavala, prețurile sunt mai mici, iar timpul de călătorie este și el mai mic. Pentru a vă face o idee despre prețul pe care trebuie să îl plătiți pentru fiecare dintre opțiuni puteți accesa acest site.

Dacă nu vă încântă ideea de a merge cu mașina până în Thassos trebuie să știți că pe insulă nu există aeroport. Cel mai apropiat aeroport este cel din Kavala. Partea bună este că, dacă alegeți această variantă, veți putea lua feribotul din Kavala până în Prinos.

Noi am preferat să mergem cu mașina pentru că am avut posibilitatea să mergem în fiecare zi la o altă plajă și să vedem mai mult din partea de nord a insulei. Însă, nu trebuie să vă faceți griji dacă nu mergeți cu mașina: există numeroase centre de închirieri de ATV-uri sau scutere, care vă vor permite să vă plimbați în voie de la o plajă la alta.

Thassos
Plajă în Thassos

Unde vă cazați în Thassos?

Pentru că noi am stat doar 4 zile pe insulă am decis să ne căutăm cazare în Thassos Town pentru a nu pierde prea mult timp de la și la feribot. Astfel, din căutare în căutare am ajuns la Hotel Pavlidis, un hotel de familie, unde noi ne-am simțit foarte bine. Camerele sunt foarte curate, semnalul wi-fi este impecabil, iar poziționarea hotelului este bună față de centrul stațiunii. Pe noi ne-a impresionat ospitalitatea Ioannei, administratorul hotelului, care ne-a făcut să ne simțim ca acasă.

Evident, în funcție de localitatea în care vă hotărâți să vă cazați, posibilitățile de cazare pe insula Thassos sunt nelimitate.

Cea mai bună modalitate de petrecere a timpului pe insula Thassos este relaxarea pe una dintre plajele frumoase ale insulei, iar noi vă recomandăm să mergeți pe cât de multe aveți ocazia. Într-unul din articolele viitoare vă vom prezenta și preferințele noastre în materie de plaje din partea de nord a insulei Thassos. Până atunci însă, dacă vă gândiți să luați în considerare insula Thassos drept destinație de vacanță, noi vă garantăm că faceți o alegere bună, în special dacă vă doriți relaxare, mare în culori fabuloase și minunata atmosferă specifică Greciei.

One thought on “Thassos. Ghid de călătorie”

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.