Treptele Spaniole. Spectacolul Romei la picioarele tale

Treptele Spaniole (Scalinata della Trinità dei Monti) se înscriu în locurile noastre preferate din Roma. Anul trecut, pe vremea asta, era ultima zi pe care o petreceam în capitala Italiei, iar în drum spre aeroport am început să facem rezumatul locurilor care ne-au plăcut cel mai mult în oraș. De departe, Treptele Spaniole se aflau în top 5.

Vacanta la Roma - Treptele Spaniole
Treptele Spaniole, Roma

La prima vedere nu poate părea nimic impresionat, este vorba despre o înşiruire de trepte, străjuite la capătul lor de Biserica Trinita dei Monti. Însă, atmosfera de acolo (cu turişti şi localnici laolaltă care vin să admire spectacolul oraşului şi cu priveliştea care ţi se oferă odată ce ai ajuns sus) este nepreţuită .

Pentru noi, Treptele Spaniole au reprezentat în primul rând un loc de popas, după ce am mers mai bine de 10 km pe jos în prima parte a celei de-a doua zile în care ne aflam în Roma. Dar odată ce a trecut oboseala am început să observăm uşor forfota oraşului şi spectatorii care se strâng în fiecare seară să o privească.

Cum ajungi la Treptele Spaniole?

La Treptele Spaniole ajungi foarte uşor, de pe la jumătatea Via del Corso, principala stradă pietonală a Romei, faci stânga dacă vii dinspre Piazza del Popolo. Sunt indicatoare foarte clare către acest obiectiv turistic, iar din Via del Corso mai treci şi pe Via Condotti, unde vei găsi numai magazine de lux.

Treptele Spaniole sunt considerate cele mai largi trepte din Europa, sunt 135 la număr, au fost construite în perioada 1723-1725 şi fac legătura între Piaţa Spaniei şi Piaţa Trinita dei Monti. La baza treptelor se află fântâna în stil baroc, Fontana della Barcaccia sau Fântâna Bărcii Urâte, construită prin 1627-1629. Tot la baza treptelor, pe dreapta, vei găsi şi casa în care a locuit Jon Keats până în 1821 şi care acum serveşte drept muzeu memorial.

Fontana della Barcaccia, Roma
Fontana della Barcaccia, Roma

Privite în ansamblu cu Piaţa Spaniei, Treptele Spaniole reprezintă o imagine fidelă a stilului roman baroc şi sunt un obiectiv turistic care nu ar trebui ratat în Roma, mai ales că pe durata primăverii sunt ornate cu azalee roz.

Vouă cum vi s-au părut Treptele Spaniole, dacă le-ați vizitat?

One thought on “Treptele Spaniole. Spectacolul Romei la picioarele tale”

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.