Viena. Ghid de călătorie pentru un city break

Întrerupem seria articolelor despre Coasta Amalfitană ca să vă introducem în atmosfera sărbătorilor de iarnă și să vă povestim despre cea mai recentă vacanță. În mini-vacanța de Sfântul Andrei de anul acesta am ales frumoasa Viena ca destinație, mai ales că este și sezonul piețelor de Crăciun. Iar Viena este faimoasă pentru atmosfera de sărbătoare pe care reușește să o creeze prin piețele de Crăciun. Dar până ajungem să vorbim despre ele, am pus cap la cap un ghid de călătorie care să vă ajute, indiferent de sezonul în care vreți să vizitați Viena.

Viena

 

Despre Viena

Viena este capitala Austriei și cel mai mare oraș din Austria, cu o populație de aproximativ 1.8 milioane de locuitori. De-a lungul timpului i s-au atribuit diverse nume (clișeice, în opinia noastră), cum ar fi orașul muzicii (o sumedenie de compozitori faimoși au petrecut mult timp în Viena) sau orașul viselor (prin prisma faimosului psihanalist Sigmund Freud). Centrul orașului a fost inclus în anul 2001 în Patrimoniul UNESCO și, timp de 8 ani consecutiv (2009 – 2016), Viena a fost desemnată orașul cu cea mai bună calitate a vieții din întreaga lume.

Prima mențiune a orașului a fost făcută în anul 500 î.Hr, când celții s-au stabilit pe malul Dunării. Prin anul 976 d.Hr, Leopold I de Babenberg a devenit conte de Eastern March, un district pe malul Dunării, de aproximativ 60 de mile, care mai apoi a devenit ducatul Austriei. Viena a devenit reședința dinastiei Babenberg din anul 1145.

Viena

Însă perioada de glorie a orașului a început odată cu dinastia Habsburgilor, devenind reședința dinastiei din anul 1440. Viena s-a dezvoltat ca un oraș rafinat, un centru cultural și gastronomic, pe parcursul a aproximativ 400 de ani, confruntându-se, în același timp, cu atacuri din partea Imperiului Otoman sau cu epidemia de ciumă din 1679.

Din 1804, Viena a devenit capitala Imperiului Austriac, păstrându-și importanța politică și strategică și odată cu nașterea Imperiului Austro-Ungar. La sfârșitul Primului Război Mondial, Viena a rămas capitala Republicii Germane-Austriece, iar din 1919 capitala Republicii Austria. Orașul se bucura de o faimă aproape inegalabilă și era frecventat de cele mai importante personalități ale culturii și politicii europene. Adolf Hitler, Sigmund Freud, Joseph Stalin frecventau aceleași cafenele sau locuiau foarte aproape unii de ceilalți.

Viena

În 1938, Adolf Hitler și-a făcut o intrare triumfală în Viena și a început să își pună în aplicare planul macabru de a păstra doar populația ariană. Astfel, o mulțime de evrei care locuiau în Viena au fost deportați în lagărele de concentrare și omorâți. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Viena și-a pierdut statutul de capitală a Austriei, întrucât Austria a fost asimilată în Germania Nazistă. La sfârșitul războiului, orașul a intrat sub ocupație sovietică și a rămas așa până în anul 1955. De-abia după eliberarea de sub dominația sovietică, orașul a început o reconstruire și o luptă pentru redobândirea identității naționale.

Ne-am lungit puțin cu prezentarea celor mai importante evenimente din istoria orașului, însă credem că e important să setăm contextul în care acest oraș s-a dezvoltat și a prosperat, devenind unul dintre cele mai frumoase și importante orașe din Europa. Dacă ați citit mai multe dintre articolele noastre, probabil ați observat că ne place să inserăm și câteva elemente istorice, tocmai pentru a susține ideea de creare a contextului în care un oraș sau o regiune s-a dezvoltat de-a lungul timpului.

Cum ajungeți în Viena?

Din București, puteți alege să zburați fie cu Tarom, fie cu Austrian Airlines, iar frecvența zborurilor pe săptămână este foarte mare. Mai mult, ambele companii au frecvent promoții la biletele spre Viena, așa că trebuie doar să prindeți momentul potrivit. Zborul durează 1 oră și jumătate, mai puțin decât un drum spre Valea Prahovei :).

Noi am zburat cu Tarom, iar orarul de zbor a fost foarte bun: am plecat joi dimineața la 8 din București, am aterizat în Viena la 08.35 (ora locală), deci, practic, am avut aproape toată ziua la dispoziție. La plecare am avut zborul de întoarcere sâmbată la ora 17.50, ajungând în București pe la 20.30. Din vestul țării puteți merge și cu mașina în Viena, din Timișoara faceți aproximativ 5 ore și jumătate.

Viena

Cum ajungeți de la aeroport în oraș?

Înainte să plecăm în Viena, ne-am interesat care ar fi cea mai bună opțiune pentru a ajunge la hotelul unde eram cazați. Pe internet apăreau vreo 5 opțiuni de a ajunge de la aeroportul Flughafen în oraș. Însă noi am ales să ne interesăm și la Biroul de Informare Turistică din aeroport, ceea ce ne-a ajutat să găsim varianta cea mai convenabilă.

Pe site-ul Wien.info veți găsi toate opțiunile de care vă povesteam anterior, însă depinde foarte mult de zona unde vă cazați. Noi am ales să luăm un tren local de la aeroport spre gara Wien Mitte. Biletul a costat aproximativ 6 euro de persoană, întrucât există o taxă suplimentară pentru a călători în centrul orașului. Drumul a durat aproximativ 20 de minute, iar trenurile circulă la interval de aproximativ 30 de minute. La întoarcere, biletul a fost mai ieftin, plătind 2.3 euro de persoană.

Viena

Mai există și opțiunea unui tren direct, City Airport Train, însă prețul unui bilet este mult mai mare. Un bilet dus costă 14 euro de persoană, iar un bilet dus-întors vă va costa 21 de euro de persoană.

Unde vă cazați în Viena?

Inutil să vă spunem că opțiunile de cazare în capitala Austriei sunt nelimitate. Puteți alege pensiuni, apartamente în regim hotelier, hosteluri sau hoteluri. Practic, depinde de bugetul pe care îl aveți alocat pentru această călătorie.

Noi am fost cazați la hotelul Best Western Plus Amedia, care ne-a plăcut foarte mult și pe care îl și recomandăm. Este situat la aproximativ 30 de minute de mers pe jos de centru, are conexiune directă de metrou (pe magistrala U3) cu gara Wien Mitte și cu centrul orașului. Este localizat în Landstrasse, o zonă foarte liniștită, mai departe de agitația și aglomerația din centru.

Viena

Transportul public în Viena

Probabil nu este o surpriză faptul că Viena are o rețea de transport în comun exemplară. Rețeaua de metrou acoperă tot orașul, iar cele mai importante obiective turistice au și guri de metrou la foarte mică distanță de ele. Prețul unei călătorii cu metroul este 2.20 euro, aveți însă și posibilitatea achiziționării unor cartele cu călătorii nelimitate pe 24, 48 sau 72 de ore. Prețul unei cartele pe 24 de ore este 7.60 euro, iar pe 48 de ore 13.30 euro.

Pentru că noi am mers foarte mult pe jos, nu am considerat că este necesar să ne luăm cartele cu număr nelimitat de călătorii, însă ni s-au părut o opțiune foarte bună de a explora orașul. Inutil să vă spunem că trenurile sunt punctuale și circulă la intervale foarte mici, în special în timpul săptămânii.

În încheierea acestui articol, sperăm că v-am oferit câteva informații utile despre organizarea unui city break în Viena. În articolele viitoare vă povestim despre faimoasele piețe de Crăciun și despre ce puteți face în 2 zile și jumătate în Viena.

One thought on “Viena. Ghid de călătorie pentru un city break”

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.