Vulcanii Noroioși și Barajul Siriu. O zi în județul Buzău

Poate vă întrebați cum vă poate veni ideea să mergeți la Vulcanii Noroioși. Iată: e weekend. Vă treziți la o oră rezonabilă. Vă uitați pe fereastră și vremea este frumoasă. În timp ce luați micul dejun, vă gândiți cum v-ați putea petrece ziua, pe unde v-ați plimba și ce ați putea vedea. Sigur ați auzit de Vulcanii Noroioși. Probabil știți și pe unde sunt. Dacă nu, vă spunem noi.

Cum ajungeți la Vulcanii Noroioși?

În primul rând, trebuie să ajungeți la Pâclele Mari, în comuna Berca, județul Buzău. Din București se iese fie prin Afumați și apoi Urziceni (varianta mai scurtă și puțin mai rapidă), pe drumul E85, fie prin Otopeni și apoi Ploiești.

Noi am ales prima variantă și nu ne-a părut rău deloc, pentru că drumul este bun și ne-am putut clăti ochii cu peisajul, pe alocuri încântător. Dacă după aproximativ 2 ore lăsați în urmă Buzăul și intrați pe un drum cam strâmt pentru 2 mașini, atunci sunteți foarte aproape de Vulcanii Noroioși. Când ajungeți, vă recomandăm să căutați parcarea, pentru că multă lume parchează la intrare, iar spațiul este foarte strâmt pentru a executa manevre de întoarcere.

Lipsa vegetației și aspectul vulcanilor noroioși vă dau senzația că vă regăsiți într-un decor de film SF și că sunteți printre supraviețuitorii Apocalipsei. Veți reveni însă cu picioarele pe pământ când veți vedea mulţimea de vizitatori care îşi doresc să imortalizeze fiecare “mişcare” a vulcanilor. Când i-am vizitat noi, însă, vulcanii nu erau prea activi, rezumându-se la o bolboroseală destul de captivantă, totuși. Cu toate acestea, am avut sentimentul că ceva lipsește. Ok, am venit, am văzut, acum ce facem, pentru că în jumătate de oră, maximum o oră, poți să vezi și să te fotografiezi lângă fiecare vulcan.

Vulcanii Noroioşi
Vulcanii Noroioşi
Vulcanii Noroioşi
Vulcanii Noroioşi
Vulcanii Noroioşi
Vulcanii Noroioşi
Vulcanii Noroioşi
Vulcanii Noroioşi

Ei bine, în acest caz puteți da o fugă de vreo 75 de kilometri până la Barajul Siriu, care nu este spectaculos, dar iese bine in poze:). Lacul de acumulare Siriu este un lac artificial, în acelaşi timp alimentând şi o hidrocentrală de 42 MW. Este interesant faptul că barajul este construit în întregime doar din piatră, pământ şi argilă, neavând beton în compoziţie.

Barajul Siriu
Barajul Siriu

Așadar, în cazul în care vă duceți la culcare fără să aveți vreun plan de călătorie pentru a doua zi, vă puteți orienta spre aceste două destinații. Veți avea suficient timp să vedeți tot ce v-ați propus într-o excursie de o zi.

5 thoughts on “Vulcanii Noroioși și Barajul Siriu. O zi în județul Buzău”

  1. Pe langa Paclele Mari, mai sunt si Vulcanii noroiosi de la Paclele Mici, care, desi se intind pe o suprafata mai mica, mie personal mi s-au parut mai spectaculosi si mai activi decat ceilalti. Am inteles ca vulcanii sunt cel mai activi iarna, vara multi dintre vulcani devin inactiv din cauza caldurii si a vremii secetoase.
    In plus la traseu va recomand si o plimbare pana la Comuna Colti, care este foarte aproape de Barajul Siriu. Acolo gasiti Muzeul Chihlimbarului (singurul din tara din cate am inteles) si cateva manastiri in stanca. Totusi, trebuie sa va pregatiti de drum neasfaltat.

    1. Multumim frumos pentru ponturi, Raluca :). Aveam in gand sa trecem si pe la Muzeul Chihlimbarului, dar am citit prin diverse locuri ca muzeul nu este deschis pana tarziu si nu am vrut sa mergem pana acolo si sa nu fie deschis. Dar luam in calcul varianta asta cand mergem la vulcanii de la Paclele Mici 🙂

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.